Zijn PV-panelen verplicht?

Sinds 2014 verplicht onze regering een systeem om hernieuwbare energie op te wekken voor nieuwbouwwoningen. Hierbij heb je de keuze tussen zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Zonnepanelen zijn één van de beste manieren om je e-peil aanzienlijk te verlagen. Een gemiddelde installatie kan het e-peil al snel met 20 punten doen dalen.

Zijn PV-panelen nog een interessante investering?

Met het afschaffen van de premie, zijn de prijzen van zonnepanelen drastisch gedaald. Er mogen dan wel geen groenestroomcertificaten meer zijn maar toch blijven PV-panelen een goede investering.
Je bespaart immers gevoelig op je energie-factuur waardoor de investering zich alsnog terugverdient.


De panelen, omvormer en installatie heb je vanaf 5000 euro. Met een gemiddeld rendement van 14%, bespaar je gemiddeld 630 euro op je energiefactuur. Hierdoor heb je de panelen dus op ca 8 jaar terugverdiend. Alles wat je daarna nog uit de zonnepanelen haalt is pure winst.

Het is moeilijk in te schatten hoe lang zonnepanelen nog blijven opbrengen aangezien de technologie nog steeds vrij nieuw is. Maar als je weet dat de vorige generatie zonnepanelen een economische levensduur heeft van minimum 25 jaar, ligt dit bij deze generatie op minstens 40 jaar. Je zal dus nog lang voordeel halen uit je investering.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Het aantal panelen hangt onder andere af van de opbrengst van een paneel en die is afhankelijk van heel wat factoren. De geografische ligging, de positie, de hellingshoek van je dak, de weersomstandigheden,… allemaal spelen ze een grote rol in de exacte opbrengst. Geen installatie is dezelfde, daarom moet een individuele berekening gemaakt worden per project om het juiste aantal panelen te weten. Je hebt panelen van 250 wp maar er bestaan panelen tot wel 400 wp of zelfs meer. Voor ons voorbeeld rekenen we met panelen van 320 wp.

renovatie 2020 E60 verbruik 1.800 kWh
±7 panelen

renovatie 2020 E60 verbruik 2.950 kWh
±11 panelen

renovatie 2020 E60 verbruik 4.000 kWh
±15 panelen

renovatie 2020 E60 verbruik 4.600 kWh
±17 panelen

renovatie 2020 E60 verbruik 5.300 kWh
±21 panelen

zonnepanlen combineren

Combineer

Door je zonnepanelen te combineren met andere duurzame oplossingen, haal je meer uit je investering.
Buiten een mooie besparing op je energiefactuur, maak je je woning ook nog eens extra ecologisch verantwoord. Zo draag jij een steentje bij aan een gezondere toekomst voor de volgende generatie.

 

Zonnepanelen zijn perfect te combineren met andere duurzame technologiën zoals bv.:
• Elektrische verwarming
• Elektrische boiler
• Zonneboiler
• Warmtepomp
• AircoMono of Poly?

Bij zonnepanelen kijken we naar 2 verschillende panelen, de monokristallijne en de polykristallijne panelen. Maar wat is nu het verschil? En wat is beter?

Polykristallijne zonnepanelen hebben een blauw-paarse kleur. De cellen van deze panelen zijn vierkant en hebben een meer gevarieerde structuur. Monokristallijne zonnepanelen hebben een donkere kleur, bijna zwart. De cellen van deze panelen zijn ronder en hebben daardoor vaak witte punten in de panelen. De panelen zijn meer egaal van structuur. Het productieprocess wordt steeds beter, daarom zijn er tegenwoordig ook volledig vierkante monokristallijne panelen. Door de structuur zijn monokristallijne panelen meer gevoelig voor direct zonlicht en polykristallijne meer gevoelig voor diffuus licht.

 

Door de structuur zijn monokristallijne panelen meer gevoelig voor direct zonlicht en polykristallijne meer gevoelig voor diffuus licht.


Wat is nu beter?

Uit verschillende test blijkt dat er eigenlijk niet echt een verschil is tussen de  zonnepanelen. Het verschil in rendement is tegenwoordig minimaal, alsook de prijs. De look van een monopaneel is veel egaler en oogt mooier, daarom wordt dit soort panelen het meest gekozen.


zonnepanelen combineren


Experts werken aan de ontwikkeling van een nieuw soort paneel: de N-type Mono panelen. Deze nieuwste technologie is de meest efficiënte kristallijne silicium-technologie op de markt.

Vertrouw je project toe aan onze energie-experts!

Onze specialisten maken voor jou een dakanalyse en berekenen jouw offerte op maat en zoeken samen met jou een erkend installateur voor jouw PV-panelen. Neem contact op met een toonzaal in je buurt voor meer informatie.