Warmtepompen

Aardse warmte

Wat is een warmtepomp
De aarde of lucht als natuurlijke energiebron

Een warmtepomp werkt net als een omgekeerde koelkast. Die wordt koud omdat er in het vriesvak een verdamper zit waarin een koelmiddel circuleert. De voedingswaren in de koelkast geven hun warmte af aan de verdamper en die warmte verlaat de koelkast via een rooster. De warmtepomp haalt op dezelfde manier warmte uit de omgeving. Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal (ook in de winter) enorme massa's warmte opgeslagen. Het is deze warmte die wordt gebruikt om een woning te verwarmen.


bodem-water vs lucht-water
De juiste keuze voor uw gezin

Warmte uit de lucht halen kan met een lucht-water warmtepomp. Een buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft die aan een afgiftesysteem op basis van water. Hiermee kan ook water verwarmd worden voor sanitaire doeleinden.

Naast de lucht-water wamtepomp bestaat er ook een bodem-water systeem. Deze heeft dezelfde funtie maar haalt warmte uit de aarde via een horizontaal of verticaal captatienet.

Welk systeem voor u het best is hangt af van een aantal factoren.

Ruimte voor een horizontaal captatienet of verticale boring
De omgeving waar de installatie geplaatst wordt.

Het klimaat heeft een lichte invloed op het rendement van een lucht-water warmtepomp in verhouding tot een bodem-water systeem. Dit neemt niet weg dat het rendement van de lucht-water warmtepomp wel 3 keer hoger ligt dan dat van een gasketel.