Ventilatie

De ideale oplossing voor uw ventilatieproject

Waarom Ventileren?

Plaatsen van ventilatie in nieuwbouw of renovatieprojecten is verplicht sinds 1 januari 2006. Ventilatie plaatsen enkel omwille van deze regelgeving is echter geen goed idee. Ventilatie biedt namelijk veel voordelen. De keuze van het juiste ventilatiesysteem moet dan ook een goed doordacht onderdeel van uw project zijn.


systeem C & C+
natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Bij een ventilatiesysteem type C wordt verse lucht via raamroosters toegevoerd. Vervuilde lucht wordt via ventilatoren in de natte ruimtes naar buiten afgevoerd. Bij dit budgetvriendelijke systeem kan de luchtoevoer gecontroleerd worden. Een systeem C maakt geen e-punten winst in tegenstelling tot een C+ systeem waar dankzij de vraaggestuurde afvoer van vervuilde lucht tot 12 e-punten gewonnen kunnen worden. Bij een C+ wordt het debiet namelijk aangepast in functie van het CO┬▓ of vochtgehalte in de ruimte.


systeem D
mechanische toevoer en mechanische afvoer

Hier wordt de aangevoerde koude lucht opgewarmd door de afgevoerde warme lucht in een warmtewisselaar. Met dit systeem recupereert men tot 95% van de warmte. Systemen met warmterecuperatie leveren, afhankelijk van de installatie, gemiddeld 20 extra e-peil punten op t.o.v. een systeem C. Als je kiest voor een balansventilatie moet je niet meer investeren in raamroosters.


systeem E
steeds de beste keuze

Het ventilatie systeem type E+ is een nieuw systeem, het is een hybride systeem waarbij men de afgezogen lucht van het C+ systeem nog langs een kleine lucht/water warmtepomp laat stromen. De opgewekte warmte door de warmtepomp gaat dan gebruikt worden voor zowel de opwarming van het sanitair warm water als voor de ruimte verwarming. Als extra warmtebron kan men opteren voor verschillende opties gaande van een tradionele ketel, warmtepomp of zonne collectoren. Het Endura systeem heeft een energy analyser ingebouwd, je kunt de verschillende energieprijzen ingeven en op basis hiervan gaat de voordeligste bron gekozen worden. Voor de hedendaagse goed geïsoleerde woning kan de E+ ndura ca. 75% instaan voor verwarming.