Ventilatie

Een goede ventilatie is heel erg belangrijk voor je luchtkwaliteit en voor de gezondheid van je huis. Bij nieuwbouw of renovatie met een architect is de installatie van ventilatie sinds 2016 ook verplicht. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. Welk systeem een perfecte match is voor jouw woning is sterk afhankelijk van hoe je woning eruit ziet en in welke omgeving je woont.


ventilatiesysteem C+

Systeem C+

Woon jij in een groene omgeving met veel bos of weiland? Dan is ventilatiesysteem C+ een goede optie. De + van dit systeem verwijst naar energiezuinig en vraaggestuurd. Dat wil zeggen dat het systeem alleen verbruikt wanneer de lucht in je ruimte aan verversing toe is. Hoe minder vervuiling in huis, hoe minder je verbruikt.

Woon je in een stadscentrum, langs een drukke baan of aan een zeedijk? Dan kies je beter niet voor ventilatiesysteem C+. De raamroosters van het systeem kunnen namelijk fijn stof en zand doorlaten. Ook geluid wordt niet tegengehouden en alles zweeft dus vrolijk je huis binnen. In deze omgevingen kies je beter voor een ventilatiesysteem D.

ventilatiesysteem D

systeem D

Woon je in een omgeving met veel luchtvervuiling of ben je allergisch voor pollen, dan is ventilatiesysteem D een goede keuze voor jou. De fijne filter haalt de fijnste stofdeeltjes uit de lucht. Zelfs pollen worden tegengehouden. Gedaan met rode ogen en een verstopte neus door gewoon thuis te zijn.

Een ventilatiesysteem D kan je zelf manueel in- en uit schakelen. Daarnaast gaat een ventilatiesysteem D ook energiezuinig te werk. De lucht die van buiten binnenkomt wordt opgewarmd door de warme lucht die de woning verlaat. Het omgekeerde gebeurd in de zomer, dan wordt warme lucht van buiten afgekoeld door koelere lucht binnen. Er bestaan voor dit type ventilatie vaak ook nog extra mogelijkheden om te koelen in de zomer.


Systeem E+

Een ventilatiesysteem E+ lijkt op een systeem C+. De lucht in je woning wordt enkel ververst wanneer er vervuiling aanwezig is. Maar met een systeem E+ ga je een stapje verder. Dit systeem voegt een warmtepomp toe aan het circuit. Die ervoor zorgt dat de warme lucht die binnen aanwezig is niet zomaar verloren gaat. De warme lucht van binnen wordt gebruikt wordt water op te warmen dat gebruikt kan worden voor lage temperatuurverwarming en sanitair water.