Regenwaterrecupperatie

Niet alleen een top-woord voor scrabble.

Dat water ook bij ons schaars is hebben we de afgelopen jaren aan den lijve mogen ondervinden. Wist je dat België op plaats 58 staat in de lijst van landen met waterschaarste? Meer dan een kwart van de wereldbevolking heeft geen toegang tot zuiver drinkwater. Daarom is het in het belang van iedereen dat we bewust met water omgaan. Wij dragen ons steentje bij. In ons assortiment kan je een ruim aanbod vinden van installaties die jou helpen om op een andere manier om te gaan met water.

Een gemakkelijke manier om bewuster met water om te gaan is met een regenwaterrecuperatiesysteem. Zo’n systeem is al langer verplicht bij nieuwbouw. Sinds 2014 is het ook voor wie herbouwt verplicht om regenwater op te vangen als je dakoppervlak groter is dan 100 m2. Bij renovatie of woonuitbreiding is het niet verplicht een regenwaterrecuperatiesysteem te installeren maar toch zijn er heel wat voordelen aan verbonden. Je kan met zo’n systeem, bijna de helft van je maandelijks waterverbruik vervangen door regenwater.

Je kan regenwater bv gebruiken om de tuin te sproeien, de was te doen, het toilet door te spoelen, de auto te wassen…

werking warmtepompboiler

Hoe werkt het?

Een regenwaterrecuppratiesysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Nadat regenwater opgevangen wordt door je dak, wordt het gefilterd en ondergronds of bovengronds opgeslagen in een reservoir van beton of kunststof. Vanuit deze regenwaterput wordt het water opnieuw gefilterd en stroomt het met behulp van een regenwaterpomp naar je aftappunten.

Enkele voordelen

- regenwater is gratis
- je draagt je steentje bij aan een beter klimaat
- regenwater bevat geen kalk en is daardoor beter voor je apparaten
- je hebt minder wasmiddel nodig
- het is goed voor je haar
- in sommige gemeentes kan je subsidies aanvragen voor het plaatsen van een regenwaterput.
-> Klik hier om te zien of jouw gemeente subsidies uitkeert.
plaats nodig voor een warmtepompboiler

Hoeveel kost een regenwaterrecupperatiesysteem?

De kostprijs is sterk afhankelijk van het volume en materiaal van je reservoir, het vermogen van je pomp en de gebruikte filters. Door de vele mogelijkheden is het moeilijk een vast bedrag op deze vraag te plakken. Gemiddeld schommelt de prijs tussen 2300 en 7000 euro.

je bespaart heel wat

Hoeveel kan ik besparen?

Je bespaart gemiddeld 450 euro per jaar.


Begin met een gerust hart aan jouw nieuwbouw of renovatie.

Maak een afspraak met één van onze adviseurs voor jouw oplossing op maat.