Rookmelders verplicht vanaf 2020

Jaarlijks sterven er mensen door woningbranden. Niet enkel door het vuur zelf, maar ook door de verstikkende rook vallen er dikwijls slachtoffers. Want die rook verspreidt zich enorm snel en verrast vaak mensen in hun slaap. Met rookmelders bescherm je jezelf en je gezin makkelijk en doeltreffend tegen de gevaren van brand. Vanaf 2020 zijn rookmelders in élke woning verplicht.

Vanaf 1 januari 2020 moet elke woning waarin de eigenaar zelf woont ook de nodige rookmelders hebben. De Vlaamse overheid legt vanaf 2020 immers minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten op die iedereen moet respecteren.

Bij huurwoningen waren rookmelders al verplicht. De verhuurder moet die rookmelders aankopen en installeren. Als de verhuurder kiest voor rookmelders met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen wel zélf tijdig vervangen. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is strafbaar. Wie geen rookmelders heeft in z’n huurwoning, krijgt geen conformiteitsattest.

Rookmelders kopen

Betrouwbare rookmelders

De rook- en hittemelders van Honeywell zijn uiterst betrouwbaar en kwaliteitsvol. Ze hebben een levensduur en garantie van tien jaar. Dankzij het platte, discrete ontwerp en de eenvoudige installatie zijn ze ideaal voor residentiële branddetectie.

Ben je zelf op zoek naar meer informatie over de verschillende types rookmelders? Breng dan een bezoekje aan onze toonzaal of spring binnen bij een afhaalpunt. We maken graag uitgebreid de tijd voor jouw vragen!Rookmelders verplicht vanaf 2020

Goed om te weten:

In deze woningen zijn rookmelders nu al verplicht:
• Huurwoningen
• Zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen, studio's) en kamers waarin studenten gehuisvest worden.
• Nieuwbouwwoningen
• Woningen die worden gerenoveerd
• Woningen waarvoor een bijzondere sociale lening wordt toegekend


Bron: Vlaanderen.be (2019) Rookmelders. Hoe beschermt u zich tegen brandgevaar.