Er is toch water genoeg?

De aarde bestaat voor 2/3 uit water, goed voor 1,4 miljard kubieke kilometer. Maar wist je dat minder dan 1% van al dat water geschikt is voor gebruik? Leidingwater is niet voor niks heel kostbaar. Daarom is het belangrijk dat we er zuinig mee omspringen.

Vintage Douche Tegels Douchewand Retro Douchebak Badkamer Inloopdouche

Hoeveel zeg je?

Één persoon gebruikt elke dag gemiddeld 110 liter water. Dat lijkt heel veel maar als je erover nadenkt zal je merken dat we inderdaad heel veel water verbruiken. Denk aan baden of douchen, het toilet doorspoelen, afwassen, de was doen, schoonmaken, je tuin sproeien, koken, de auto wassen... ook bij de productie van al je materiële spullen is heel wat water nodig.

Zwarte Kraan Badkamer Retro Blauw Badkamermeubel

Er is een oplossing!

Gelukkig staat technologie niet stil en zijn er heel wat middelen om op leidingwater te besparen. Je kan ongeveer de helft van al je duur betaalde leidingwater in en rond je huis vervangen door regenwater met behulp van een regenwaterrecuperatiesysteem.

Zo’n systeem is al langer verplicht bij nieuwbouw. Sinds 2014 is het ook voor wie herbouwt verplicht om regenwater op te vangen als je dakoppervlak groter is dan 100 m2. Bij renovatie of woonuitbreiding is het niet verplicht een regenwaterrecuperatiesysteem te installeren maar toch zijn er heel wat voordelen aan verbonden.

- regenwater is gratis
- je bespaart tot 450 euro per jaar
- je draagt je steentje bij aan een beter klimaat
- regenwater is veel zachter dan leidingwater
- regenwater bevat gen kalk en is daardoor beter voor je apparaten
- je hebt minder wasmiddel nodig
- het is goed voor je haar

In sommige gemeentes kan je subsidies aanvragen voor het plaatsen van een regenwaterput.

-> Klik hier om te zien of jouw gemeente subsidies uitkeert.

Ronde Spiegel Vintage Zwart Badkamermeubel Douche Kraan

Hoe pak je het aan?

Een regenwaterrecuppratiesysteem bestaat uit verschillende onderdelen.Nadat regenwater opgevangen wordt door je dak, wordt het gefilterd en ondergronds of bovengronds opgeslagen in een reservoir van beton of kunststof. Vanuit deze regenwaterput wordt het water opnieuw gefilterd en stroomt het met behulp van een regenwaterpomp naar je aftappunten.

Badkamer Relief Hout Zwart Badkamermeubel Bad Kraan

Hoeveel kost een regenwaterinstallatie?

De kostprijs is sterk afhankelijk van het volume en materiaal van je reservoir, het vermogen van je pomp en de gebruikte filters. Door de vele mogelijkheden is het moeilijk een vast bedrag op deze vraag te plakken. Gemiddeld schommelt de prijs tussen 2300 en 7000 euro.


Pictures by Creativeart / Freepik