Checklist voor een energiezuinige nieuwbouw.

Droom je van een duurzame en energiezuinige nieuwbouw? Onze specialisten helpen jou met een handig stappenplan graag op weg om die nieuwbouw te realiseren, op maat van jouw noden en budget.


Stap 1: isoleren

Wist je dat zo’n 30% van de warmte van je woning verloren gaat via je dak, 20% via de muren en 10% via de vloer? Wie goed isoleert, kan tot de helft besparen op z’n verwarmingskosten. Ga dus goed na wat de verschillende mogelijkheden zijn om te isoleren en volg de wetgeving. Surf naar www.energiesparen.be voor meer informatie.


Stap 2: blowerdoortest

Laat een blowerdoortest uitvoeren om de luchtdichtheid van je woning te meten. Hoe beter je nieuwbouwwoonst luchtdicht is, hoe beter het ventilatiesysteem kan werken en hoe minder warmte er verloren gaat.


Stap 3: ventileren

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Enkel zo hou je de luchtkwaliteit in je woning optimaal. Een ventilatiesysteem is wettelijk verplicht in een nieuwbouw. Je kunt kiezen voor ventilatiesysteem C, C+ of D. Ventilatiesysteem C gebruikt raamroosters om de lucht van buiten op een gecontroleerde manier binnen te blazen. Ventilatiesysteem D brengt niet enkel lucht van buiten naar binnen, maar recupereert ook de warmte om de buitenlucht op te warmen.


ventilatie systeem C D

Stap 4: je energiebehoefte scherpstellen

Zijn jullie een gezin van fervente sporters die meerdere douches per dag nemen? Werk je thuis? Woon je alleen of maak je deel uit van een groot gezin? Op het eerste gezicht lijken het rare vragen voor een installateur, maar ze zijn cruciaal om jouw behoefte op het vlak van sanitair comfort en verwarming in kaart te brengen. Als de installateur jouw noden en verwachtingen kent, kan die je adviseren welke toestellen en systemen voor jouw woonst optimaal zijn.


Stap 5: energiebron op maat kiezen

Er bestaan heel wat verwarmingssystemen. Zo is een warmtepomp bijvoorbeeld een duurzame keuze bij een nieuwbouw. De warmtepomp haalt tot zeventig à tachtig procent van haar energie uit de bodem, het grondwater of de lucht. Voor welke energiebron je ook opteert, waak er in ieder geval over dat je systeem goed gedimensioneerd is. Plaats dus geen te lichte, maar zeker ook geen te zware installatie. Ook dat laatste heeft namelijk een nadelig effect op je energieverbruik. Een te zware condensatieketel zal bijvoorbeeld pendelen – telkens kort aan en uit gaan – en daardoor meer energie verbruiken. En een warmtepomp die meer dan vier keer per uur aan en uit gaat, werkt allesbehalve energiezuinig.


zonnepanelen energiezuinig wonen

Stap 6: de toestellen voor warmte-afgifte kiezen

Dankzij de goede isolatie zal je je nieuwbouw doorgaans maar een drietal maanden per jaar moeten verwarmen. En gemiddeld twee maanden per jaar zal je behoefte hebben aan extra koeling. In een nieuwbouw kies je het best voor elementen met een lage temperatuurafgifte, zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren. Vaak is vloerverwarming op de benedenverdieping van een nieuwbouw al genoeg.
Wil je extra verwarming in de badkamer boven? Dan is de combinatie van elektrische vloerverwarming en een elektrische handdoekendroger een goede optie. Zo verwarm je de ruimte snel. De warme vloer voelt bovendien aangenaam aan en je kunt het systeem makkelijk maar 1 à 2 u per dag gebruiken. Werk je vaak thuis in een bureauruimte boven? Dan zijn ventilo-convectoren een handige oplossing om die ruimte snel te verwarmen. Ze zijn ook energiezuinig en maken geen lawaai. En ken je elektrische infraroodpanelen? Die muurpanelen warmen alles gelijk op, er is dus geen stofverplaatsing en ze zijn zuiniger dan elektrische weerstand. Deze panelen zijn nuttig om bijvoorbeeld een nieuwbouwappartement in het voor- en najaar wat bij te verwarmen.


Rookmelders verplicht vanaf 2020

Stap 7: de installatie voor sanitair warm water bepalen

Je kunt kiezen voor een verwarmingstoestel dat ook je sanitair warm water opwekt of voor een apart toestel. Er zijn verschillende mogelijkheden. Vraag gerust ons advies over welk toestel het best bij jouw situatie en woonst past. Een aardgas- of stookolietoestel verbruikt bijna de helft minder energie dan een elektrisch toestel voor de opwarming van water. Maar vooral een zonneboiler en een warmtepompboiler zijn milieuvriendelijke oplossingen. En ken je het verschil tussen een doorstroomtoestel of een boiler? Een doorstroomtoestel verwarmt het water pas wanneer jij de kraan opendraait, een boiler slaat voortdurend warm water op in een vat. Welk systeem je ook kiest, plaats het toestel dat warm water opwekt niet te ver van de aftappunten. Anders verspil je nodeloos water en energie.


Rookmelders verplicht vanaf 2020

Stap 8: water en energie besparen in de badkamer

Door enkele slimme ingrepen kan je ook in de badkamer nog water en energie besparen. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparende douchekop, die verbruikt 40% minder water dan een gewone douchekop. En ga voor een kraan met een lager debiet: 4 liter per minuut in plaats van 9 liter per minuut normaal. Vraag wel bij je installateur na of je warmwatertoestel geschikt is voor de kraan of (regen)douchekop die je kiest.


Stap 9: de temperatuur regelen per kamer

Vroeger werd de temperatuur in woningen standaard met één centrale thermostaat geregeld. Dat is intussen wel anders. Je kunt nu de temperatuur in je woning aanpassen per zone. En gelukkig maar. Want wie de oriëntatie van z’n nieuwbouw slim benut, kan heel wat energie besparen. Bepaalde ruimtes warmen vanzelf op door zonlicht. Dankzij apps kan je de temperatuur in de verschillende zones zelfs vanop afstand regelen. Dat is zeker handig bij een tweede verblijf. Vertrek je op vrijdagavond naar je appartement aan zee? Dan zet je de verwarming alvast op voorhand aan.


Rookmelders verplicht vanaf 2020

Stap 10: pas alle puzzelstukjes in elkaar

Groene stroom en warmte kan je op verschillende manieren opwekken. En elk systeem heeft voor- en nadelen. Informeer je vooraf grondig en vraag advies aan een specialist. Zo zorg je ervoor dat alle puzzelstukjes van bij de start mooi in elkaar passen. En zo bouw je een energiezuinige woning waar het aangenaam en comfortabel wonen is.

Op zoek naar een specialist die je kan helpen bij het leggen van de puzzel?